Geloof in beweging

december 20, 2008

Zoeken naar hoop

Filed under: Algemene blogposts — Jan Vaessen @ 10:00 am
lulucover1-blog

A Quest for Hope – zoektocht naar hoop
door: Jan Chr. Vaessen
Uitgeverij: V.O.F. Expathos, Groningen
Cover: Thea Oost (http://www.theaoost.nl/)
Verschijnt: rond Kerst, 2008
Bestelwijze: print on demand

Voor het boek dat ik drie jaar geleden schreef – A Quest for Hope – en waarvan je de integrale tekst in pdf nog steeds gratis kunt downloaden (zie onder Blogroll in de rechter kolom) heb ik een uitgever gevonden! Thea Oost heeft de illustraties gemaakt die de uitgever tot een prachtige cover heeft omgetoverd. Ik heb het boek met boek met plezier herlezen. Hier en daar heb ik nog wat wijzigingen en toevoegingen aangebracht, maar de tekst als geheel is nog steeds up to date. Onderstaande tekst geeft een beetje een impressie waar het boek over gaat. Op de vaste pagina A Quest for Hope ga ik de bestelgegevens plaatsen, zodra die definitief zijn, en zal ik ook de ontwikkelingen bijhouden die verband houden met dit boek.

Het boek en z’n schrijver
Jan Chr. Vaessen is PKN predikant van het kleine eeuwenoude Witte Kerkje in Gasselte Drenthe vanaf 1989. In 1997 promoveerde hij aan Rijksuniversiteit Groningen op het proefschrift Tussen Schrift en preek (Kampen, 1997). Daarin stond de analyse centraal van de bijbelinterpretatie van hedendaagse predikanten zoals die werkzaam is in hun preken. Na z’n promotie werkte hij nog een aantal jaren als universitair docent homiletiek (preken) aan de Kerkelijke Opleiding vanwege de Hervormde Kerk in Groningen, werd hij docent godsdienst aan het Ubbo Emmius in Stadskanaal en gaf hij gastcolleges bijbelinterpretatie in Denver, Colorado in de VS. Voor die gastcolleges schreef hij de tekst van A Quest for Hope en daar kreeg het boek ook z’n definitieve titel.
Als Christelijk theoloog is Jan geïnteresseerd in filosofische vragen en hij heeft met dit boek dan ook een drietal doelstellingen op het oog.

  • Als eerste plaatst hij moderne westerse denkpatronen die oprijzen uit een specifiek onderliggend wereldbeeld in een breder perspectief, dat ook het premoderne (naïeve) en het postmoderne (nihilistische) denken met hun respectievelijke wereldbeelden omvat. Hier gaat het vooral om de geschiedenis van de Westerse filosofie vanaf de oude Grieken en Christelijke premoderne kerkvaders via de moderne filosofen Kant, Hegel, Husserl en Heidegger tot en met postmoderne denkers als Derrida en Lyotard en het verband tussen al die denkers en hun denkbeelden.
  • Vervolgens onderzoekt hij de nauwe banden tussen deze moderne denkmodellen en verschillende interpretatie-modellen en reikt hij een aantal instrumenten aan voor het interpreteren van de werkelijkheid of van (Bijbel) teksten, die zich richten op deze – vaak transcendente – werkelijkheid. Ook Bijbelteksten worden geïnterpreteerd en de filosofische discipline van de hermeneutiek (interpretatieleer) speelt daarbij een steeds belangrijkere rol. Wat de hermeneutiek betreft is Jan een enthousiaste leerling van de Franse filosoof Paul Ricœur.
  • Tenslotte zoekt hij in Hebreeuwse – en dat in de meest brede zin van het woord – denkpatronen alternatieven voor het postmoderne nihilisme. Al in de Hebreeuwse grondtekst van het Oude Testament, maar ook bij Joodse denkers als Rosenzweig en Lévinas, blijkt hoezeer het Hebreeuws een niet-Westerse taal is met een geheel eigen belevingswereld. In het Westers denken is de waarheid basis voor moraal, maar waarheid en dus ook moraal verdwijnen volledig in het postmoderne nihilisme. Daarom vormt het Hebreeuwse denken een mooi alternatief: de universele liefde, zoals die tot uiting komt in de Torah, is de basis van een waarheid die mensen nooit helemaal kunnen bezitten, maar waar zij wel in kunnen participeren.

De zoektocht naar waarheid is zo oud als de mensheid. Maar wat is waarheid? Die vraag verandert de zoektocht naar waarheid in een zoektocht naar hoop.

Het oordeel van een vriend
Thomas H. Troeger, die aan de Yale Universiteit in Amerika homiletiek doceert, schreef een voorwoord voor het boek. Hij begint zijn Preface voor A Quest for Hope met de volgende woorden. ‘If you want a quick fix for your preaching, if you want an easy-to-master homiletical technique, this is not the book to read. But if you want a profound exploration of the philosophical and cultural forces that have spawned the ethos of our age, and if you want a theologically informed way of understanding the challenges and possibilities that now face preaching, this is a book that richly repays the demands it makes on the reader.’ Geen lichte kost dus, maar wel de moeite waard.

Dit wilde ik jullie niet onthouden, want het betekent voor mij een echte opsteker om de feestdagen mee in te gaan. Fijne Kerst allemaal.

Ik zou het leuk vinden als je op de gedachten die hier of elders zijn verwoord wilt reageren. Op de vaste pagina Algemene blogposts vind je een overzicht van alle blogposts in de categorie ‘Algemeen’, die je elk afzonderlijk kunt aanklikken.

1 reactie »

  1. Hey Jan! De cover van het boek ziet er in ieder geval prachtig uit. Ik heb de PDF gedownload en hoop dat vele anderen dit samen met mij zullen doen! 🙂

    Reactie door Salih Kilic — december 21, 2008 @ 2:12 am | Beantwoorden


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: