Geloof in beweging

mei 21, 2012

Het witte goud

Filed under: Algemene blogposts,Preken — Jan Vaessen @ 3:25 pm

Thema: over engelen en quantum-energie

Bijbellezing: Johannes 17, 14-26

Overdenking
Over crisis en existentiële vragen
De tijd vliegt om maar eens met een cliché te beginnen. Begin maart was de laatste keer dat ik hier stond om voor te gaan in de kerkdienst en nu is het al weer 20 mei. En, wat is er veel gebeurd in die tijd. De geplande longoperatie ging toch op het laatste moment niet door. Een langzaam genezingsproces van de longontsteking, die ik had in december zette door en heeft z’n vruchten afgeworpen. Ik ben nu eigenlijk weer zo goed als volop aan het werk. Het voelde alsof je door een donkere tunnel heen moet en pas na een aantal bochten zie je aan het einde weer licht. Tja en als je zo met je eigen eindigheid wordt geconfronteerd, dan komen er allemaal diepe vragen aan de oppervlakte. Wat is nu eigenlijk belangrijk in het leven, waar wil je de tijd en energie aan geven die je nog gegeven is? Dat soort vragen. Wat mij ook trof was een soort van parallelervaring tussen wat ik zelf aan het doormaken was en wat er in de wereld gebeurt op het moment. Het is net alsof alle zekerheden onder onze voeten worden weggehaald, in de economie, de cultuur, de machtsverhoudingen in de nationale en de wereldpolitiek. Verlies van werk en inkomen zet ook heel veel gezinnen en relaties onder druk, waarbij ook mensen volkomen op zich zelf worden teruggeworpen. Dat gebeurt nu eenmaal in elke crisis, van welke aard dan ook maar, en dan wordt het aardig donker in en om je heen. Ik heb in mijn eigen gang door de donkere tunnel een paar bijzondere ervaringen gehad die ik graag met jullie wil delen. Ze staan voor mijn gevoel in direct verband met de lezing van vanmorgen uit Johannes 17, dat ook wel het hogepriesterlijke gebed wordt genoemd.

Het witte goud
Vlak voor ik met ziekteverlof ging gaf het preekrooster mij de mogelijkheid om me een paar keer te verdiepen in het roepingvisioen van de profeet Ezechiël. Misschien herinner je de Hemelwagen nog wel met die wonderlijke wezens die van binnenuit straalden met wit licht, wit goud. En toen we werden meegenomen door de Hemelwagen naar de troon van de Allerhoogste bleek God dat zelfde witte goud uit te stralen. Het licht van God bestraalt je tot in de diepste diepten tot op celniveau, brengt daar van alles aan het licht, doet weg wat duister is, geneest wat ziek is, zodat je uiteindelijk zelf ook gaat stralen met datzelfde witte licht. Althans zo heb ik het ervaren. Als je door allerlei scans heen moet die stofwisselingsprocessen vastleggen op celniveau dan is die link snel gelegd. Op een keer in zo’n scanapparaat, waar je 40 minuten in ligt, verscheen er een engel die mij met z’n vier vleugels omarmde. Het gaf een heel fijn gevoel alsof er helende energie mijn cellen binnendrong en op een niveau waar ik zelf nooit bij heb gekund voor genezing ging zorgen. Een gevoel ook van gedragen worden door God zelf en Zijn engelen, wat heel bijzonder was.
Later ben ik eens wat meer over engelen gaan lezen, onder anderen het boek daarover van Rupert Sheldrake en Michael Fox met de titel ‘Engelen, energieën in de kosmos’. Zij bestuderen in dat boek Christelijke schrijvers uit de 6e, 10e en 11e eeuw na Chr. over engelen en brengen die oude inzichten over engelen in verband met de nieuwste inzichten in de natuurkunde, quantum-mechanica en chaostheorie. En wat dan heel frappant is, is dat het hier om verbindende energie gaat, helende energie op een heel diep niveau. Het is net alsof er onder de lagen waarvan wij ons bewust zijn nog een heel andere laag met diepe energie zit die alles bij elkaar houdt. Als die energie genoeg ruimte krijgt en niet in de kiem gesmoord wordt door allerlei tegenkrachten, dan werkt ze verbindend, helend, stralend op alle niveau’s. Maar ja voordat het zover is moet er wel een hoop wat niet in overstemming is met die diepe liefdevolle energie die van God komt worden opgeruimd. En ik heb het idee dat we op dit moment allemaal midden in zo’n opruimingsproces zitten. Voor de één werkt het zo uit, voor de ander weer op een andere manier, maar er wordt ruimte gemaakt zodat de diepe helende liefdevolle energie, die van God komt, kan doorbreken.

De kosmische Christus
Jezus vraagt aan God de Vader of Hij zijn kinderen, zijn leerlingen, de mensen die in Hem geloven, de gemeente, ons dus wil bewaren in Zijn liefde. En als er eentje wegvalt van de elf leerlingen dan wordt die plek weer opgevuld tot we weer op het volle aantal van 12 zitten. We zijn niet van de wereld, dat wil zeggen heen en weer geslingerd door tegenkrachten als angst, haat, machtsstrijd, eigenbelang, maar we zijn wel in de wereld geplaatst om het daar uit te houden in wat voor crisis dan ook maar. Ik zie Jezus in het hogepriesterlijke gebed als een soort kosmische Christus in een intiem gesprek met de Allerhoogste. Jezus Heer over alle machten en krachten die ons bestaan bepalen vraagt aan God om ons bewust te maken van die diepe liefdevolle helende en verbindende energie die ons ten allen tijde draagt, zodat we het kunnen uithouden in elke crisis. Dat Hij met zijn verblindend witte licht dat in alles doordringt aan het licht wil brengen wat ziek maakt en eenzaam, wil helen wat niet naar zijn wil is en ons midden in de wereld wil laten stralen, omdat we vertrouwen op zijn Naam en de liefdevolle energie die daarmee is verbonden. Midden in de kosmische strijd tussen goed en kwaad houden we het uit, omdat we weet hebben van een diepere energie die ons draagt en vasthoudt – in leven en in sterven, vóór en voorbij de grenzen van de tijd. Ik vind dat een mooie gedachte en een belangrijke taak.

Het uithouden in de crisis
Het is misschien wel de belangrijkste taak van de gemeente van Christus in deze tijd om tegen alle wanhoopsgedachten en doemdenkerij in dankbaar te blijven voor de diepe helende liefdevolle energie die van God komt, dankbaar te blijven voor een kosmisch invloedrijke Christus die voor ons bidt, dankbaar te blijven voor een Geest die ons troost en stimuleert tot het goede leven. In ieder geval is het een belangrijk onderdeel van mijn studieverlof. Als je dat vertrouwen namelijk als gemeente uitstraalt in tijden van onzekerheid en angst dan maakt dat al een groot verschil. Voor mij moet dat gebeuren tijdens de zondagse kerkdienst, wat dan vervolgens allereerst verschil gaat maken in je eigen gezin, in de relaties met je dierbaren, in je werk, enzovoort. Er gaat overal van alles fout, en zelf ben je ook niet volmaakt, maar als dat aan het licht komt dan mag je vergeven en vergeven worden om zo bevrijd van de tegenkrachten te gaan genieten van het goede leven op een eenvoudige en intense manier. Genieten van de lente, van een dagje uit, van de zomer, de vakantie, genieten van elkaar door elkaar blij te maken. Blijven vertrouwen op die diepe helende energie die van God komt en die ons draagt door elke crisis heen. Dan wordt het aardse leven zelfs goed, ook in tijden van crisis en onzekerheid, want het is God zelf die ons met zijn stralende glimlach en helende energie elke dag opnieuw begroet. AmenVoorbeden
Lieve God,
Dank U wel voor Uw aanwezigheid in ons leven, dat we mogen vertrouwen dat Uw liefde ons blijft dragen door alle ellende, onzekerheid en crisis heen. Dank U wel dat U ons wilt helpen om vanuit dat vertrouwen te leven en dat ook weer mogen uitstralen, gunnen en doorgeven aan iedereen die dat nodig heeft. God dank U wel dat U zo aan ons leven zin en betekenis geeft wat ook maar de werkzame tegenkrachten zijn.
Wees met een ieder van ons die Uw warmte en helende kracht nodig heeft. Verwarring, eenzaamheid, ziekte, rouw, er zijn zoveel redenen waardoor we het zicht op Uw liefde verliezen. Breek daarom door Heer met Uw kracht, met Uw licht tot in onze diepste diepten. En lieve God verhoor het gebed van Uw Zoon, onze Heer Jezus Christus. Dan zijn we voor eeuwig geborgen in Uw goedheid en licht. Geef ons allemaal een fijne rustperiode in de zomervakantie zodat we op krachten kunnen komen en straks weer met goede moed aan een nieuw seizoen kunnen beginnen. Wees ook met ons als wij stil worden voor U en vul onze stilte met Uw warme nabijheid.
Stil gebed
Onze Vader
Ik zou het fijn vinden als je op de gedachten in deze preek of in andere preken wilt reageren. Op de vaste pagina’s Preken vind je overzichten van alle op dit weblog gepubliceerde preken, die je vervolgens elk afzonderlijk kunt aanklikken.

7 reacties »

 1. Dag Jan,
  “Als die energie genoeg ruimte krijgt en niet in de kiem gesmoord wordt door allerlei tegenkrachten, dan werkt ze verbindend, helend, stralend op alle niveau’s”.
  Dankjewel voor het hoopgevende geluid. Voor mij een zin om te onthouden.

  Groet, marjan

  Reactie door Marjan — mei 21, 2012 @ 4:36 pm | Beantwoorden

 2. Ik vind je ontzettend zwammen. Ongelofelijk over welke werkelijkheid jij beschikt.
  Laat ik beginnen met: god bestaat niet!

  Reactie door Rob Hannen — juli 14, 2012 @ 10:49 pm | Beantwoorden

  • Tja, ook dat is een geloof …

   Reactie door Jan Chr. Vaessen — oktober 25, 2012 @ 2:16 pm | Beantwoorden

 3. Hoi, ach ik bedoelde te zeggen : Dat ik niet kan begrijpen dat iemand in zo’n werkelijkheid leeft.

  Reactie door Rob Hannen — juli 14, 2012 @ 10:53 pm | Beantwoorden

  • Ik ben alijd te porren Rob voor een goed gesprek over bewustzijnsverruiming.
   Groetjes Jan

   Reactie door Jan Chr. Vaessen — oktober 25, 2012 @ 2:18 pm | Beantwoorden

   • Mijn geest is zo ruim!!!
    De ruimte zit in mij…..
    Het niet geloven in god is niet ‘ook een geloof’. .Het is de werkelijkheid.

    Reactie door rob hannen — maart 28, 2014 @ 10:04 pm

   • Tja en wat is dan ‘de’ werkelijkheid …

    Reactie door Jan Chr. Vaessen — april 4, 2014 @ 9:10 am


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: