Geloof in beweging

januari 4, 2015

De koningin van Sheba

Filed under: Algemene blogposts — Jan Vaessen @ 1:36 pm

Thema: over het Messiaanse Rijk in aanbouw

Bijbellezingen:
Jesaja 60, 1-6
Mattheus 2, 1-12

Muziek: G.F. Handel, Arrival of the Queen of Sheba

Preek
De koningin van Sheba en het Messiaanse Rijk
Jeruzalem lag er prachtig bij. Mooi op een berg lag ze daar te schitteren in de zon. Het paleis dat David had gebouwd zag je al van verre en ook het paleis en de bijgebouwen die zijn zoon en opvolger koning Salomo voor zich zelf had laten bouwen. Zelfs de contouren van de tempel die Salomo met sandelhout uit Ofir aan het bouwen was, werden al zichtbaar. Bij de normale gezellige oosterse drukte van de stad voegde zich nog iets anders en wel iets heel feestelijks. Door de bergen heen trok een enorme karavaan kamelen beladen met goud, edelstenen, reukwerk en nog meer kostbaar sandelhout. Het begin van die lange stoet was al bij de poort en heel veel mensen renden daar opgewonden in het rond om de stoet hartelijk te ontvangen. Aan het einde van de stoet een koninklijk rijtuig met de gulle en mooie geefster van al die kostbaarheden. De koningin van Sheba.
Er zit iets mythisch aan deze mooie vrouw, die helemaal uit Sheba op bezoek komt bij Salomo. Ze had veel over hem gehoord, z’n rijkdom, z’n wijsheid, z’n rijk van vrede en gerechtigheid, waar iedereen onder z’n eigen vijgenboom in vrede kon genieten van de vruchten van werk en leven. Nu wilde ze dat ook zelf ervaren en dus kwam ze naar Jeruzalem. Maar als je gaat lezen in de Koningen boeken en andere literatuur over Sheba en waar dat land of die landstreek nu eigenlijk precies te vinden was, dan raak je direct in verwarring. Volgens sommigen lag het in noord Mesopotamië (het huidige noordelijke Iran), volgens andere in zuidwest Arabië aan de Rode Zee tegenover Afrika en weer anderen plaatsen Sheba in Zuid Egypte of zelfs Ethiopië. De koningin van Sheba had ook contact met Chiram de koning van Tyrus – dat lag in het huidige Libanon – en hij beschikte over een enorme vloot, waarmee hij zo naar Egypte kon varen om al die kostbaarheden op te halen. Het meest wonderlijke aan de koningin van Sheba is nog wel dat zij als vrouw de koningsstatus had in een wereld waar alleen mannen die status hadden en zo een soort van voorloper werd van Cleopatra die duizend jaar later in Egypte zou regeren. In ieder geval is het duidelijk dat er rond de koningin van Sheba een enorme mythe vorming is ontstaan. Dat ze in Jeruzalem op bezoek is geweest is zeker, anders zou er niet zo uitgebreid melding van zijn gemaakt. Maar juist omdat er zo weinig over haar bekend is kon er vrijuit over haar worden gefantaseerd.
Salomo en de koningin van Sheba konden het goed samen vinden. Zij heeft genoten in Jeruzalem. Ze was onder de indruk van deze man en kwam tot de ontdekking dat ze nog niet de helft had gehoord van hoe hij werkelijk was. Ze waren ook aan elkaar gewaagd, want zij wist de slimme vragen te stellen, hem uit te dagen op allerlei gebied en zijn wijsheid naar haar werkelijke waarde te schatten. En ook hij was van haar onder de indruk, haar schoonheid, heldere redeneertrant, haar zachte vrijgevigheid. Hij begon van haar te houden. In de legenden vormen ze het ideale koningspaar, maar dat kon geen stand houden, want beide hadden hun eigen verantwoordelijkheden thuis. Het bezoek van de koningin van Sheba was eenmalig en daar bleef het bij. Zij aanvaardde de verre reis naar haar huis met dankbaarheid in haar hart en hij bleef naar haar verlangen en vond bij geen van de vrouwen in zijn uitgebreide harem wat de koningin van Sheba hem had gegeven. Misschien duikt ze daarom wel op veel plaatsen in de Bijbel van veel latere datum steeds weer op en blijft de koningin van Sheba en de visioenen van een ideaal koningspaar in een rijk van vrede een onvervuld verlangen. De tempel in Jeruzalem kon Salomo afbouwen, het ideale koningspaar in een rijk van vrede en gerechtigheid bleef een soort van Messiaans Rijk in aanbouw. Nog niet voltooid, maar ooit zal het er van komen, aldus de profeet Jesaja.

Jezus en het Messiaanse Rijk
Tja, en dan die andere koning van de Joden, geboren in Bethlehem, in alle eenvoud, maar ook in dienst van het Messiaanse Rijk, dat al zo lang geleden was voorspeld. Het rijk van vrede en gerechtigheid waarnaar het verlangen nooit is gedoofd. Ook hij krijgt bezoek van wijzen uit een ver land, ergens in het oosten, en ook zij zijn beladen met kostbaarheden. Wel iets minder uitbundig dan de koningin van Sheba, maar toch ik zie wel een duidelijke verwijzing naar die mysterieuze koningin van weleer. Mirre, wierook en goud nemen ze mee die wijzen uit het oosten. Het gaat dan vooral om de symbolische waarde: overvloed, rijkdom, heerlijke geuren, het goed samen hebben, en het geloof dat God de mens zo heeft bedoeld, dat iedereen onder z’n eigen vijgenboom in vrede kon genieten van de vruchten van werk en leven. In vrede en harmonie het leven vieren in al z’n eenvoud en uitbundigheid, dat is het beeld van het Messiaanse Rijk dat Jezus als Messias in het vooruitzicht stelt of misschien moet ik wel zeggen de herinnering eraan nieuw leven in blaast. Het wordt herkend door de wijzen, want het staat in de sterren te lezen. En daarmee wordt dat Messiaanse Rijk ineens veel meer dan de beperkte macht van koningen, koninkrijken en de politieke macht van heersers. In een droom werden de wijzen gewaarschuwd om niet naar Herodes terug te gaan en ze reisden via een andere route terug naar hun land. Herodes had het nakijken, met vreselijke gevolgen voor al die kindjes in Bethlehem die hij heeft vermoord. Maar ook Jozef en Maria werden door een engel in een droom gewaarschuwd, zodat ze op tijd naar Egypte konden vluchten en Jezus in leven bleef. Wat wij mensen ook maar bedenken om zelf aan de macht te blijven God Zelf blijft uiteindelijk de touwtjes in handen houden. Hij houdt de herinnering aan en het verlangen naar het Messiaanse Rijk levendig. Nog steeds niet voltooid, maar ooit zal het er van komen, aldus de profeet Jesaja.

Het Messiaanse Rijk in aanbouw
Nog steeds niet voltooid! Gaan we die voltooiing in het jaar 2015 nu eindelijk eens meemaken? Nou ja, dat is misschien wat te veel gevraagd, maar het gaat er wel om waar je je op afstemt. Je kunt je somber laten maken door alle negatieve berichten die ons uit de hele wereld overspoelen en pessimistisch worden. Het komt toch nooit dat Messiaanse Rijk, die hemel op aarde. Jammer dan, laten we eten en drinken en vrolijk zijn – en met oud en nieuw steeds zwaarder vuurwerk afsteken – want morgen sterven wij. En dan maar weer een sapjeskuur om te detoxen en al het overgewicht opgelopen tijdens de feestdagen er weer af te krijgen. Dat schijnt ook geen enkele zin te hebben trouwens, zo hoorde ik op de radio. Het gaat veel meer om een gezonde en gematigde manier van leven, zodat dat overgewicht er helemaal niet aan komt. Je kunt je ook laten inspireren door de droom van het Messiaanse Rijk, vrede en gerechtigheid voor iedereen, te beginnen bij jezelf, je naasten, je dierbaren, je familie, je geloofsgemeenschap. Dan ben je in ieder geval veel meer bezig in de lijn van de Bijbel als gemeente van Christus. Hier houden we de herinnering aan en het verlangen naar het Messiaanse Rijk levendig en handelen daar ook naar. Geen pessimisme, maar hoop dat iedereen ooit onder z’n eigen vijgenboom in vrede en in eenvoud zal mogen genieten van de uitbundige vruchten van werk en leven. Ofwel: hoop, geloof en liefde door God zelf ons ingegeven. Als je je dagelijkse leven door dat visioen laat vullen dan wordt het leven goed. Niet alleen voor jezelf maar voor iedereen die die vruchten met je wil delen.
Zo gemeente van Christus te zijn hier in Gasselte, dat is toch het mooiste wat er is! We hebben weer een heel jaar voor de boeg, waarin we weer samen met elkaar mogen genieten van het oervertrouwen dat we, wat er ook gebeurt, zijn geborgen in Gods hand, we de rustige liefde van Christus met elkaar mogen delen en ook heel veel fijne dingen mogen doen vanuit de liefdevolle kleur- en luisterrijke Geest die de Allerhoogste God van hemel en aarde in ons hart laat werken. Op weg naar het Messiaanse Rijk in een geloofsgemeenschap die bruist van activiteiten, waardoor heel veel mensen zullen worden gezegend en nieuwe zin in en voor een betekenisvol leven gaan krijgen. Dat wens ik ons allemaal toe voor het komende jaar 2015. Gelukkig nieuwjaar allemaal.

Voorbeden
Lieve God,
Dank U wel voor het zaadje dat U in Betlehem hebt laten ontkiemen, dank U wel voor het kindje Jezus, Uw Zoon onze Heer en voor Uw liefdevolle sprankelende Geest, die het leven goed maakt. Dank U wel dat U ons opent voor het Messiaanse Rijk en voor onze diepste verlangens. Dank ook dat we die – omdat ze met Uw liefde zijn verbonden – serieus mogen nemen als baken van licht, als doel om op te sturen. Persoonlijk en samen. En lieve God maak ons ervan bewust hoe krachtig de liefdevolle verbinding is met onszelf, met elkaar en met U, krachtiger dan welke angst dan ook die ons op onszelf terugwerpt, eenzaam en pessimistisch maakt en verlamt.
Wees met een ieder van ons voor wie het leven moeilijk is. Schijn met Uw warme gloedvolle glimlach in ons onrustige hart en geef ons zo de vrede die alleen U kunt geven, de vrede die ons beperkte verstand te boven gaat. Daartoe willen we stil worden voor U.
Stil gebed
Onze Vader

Ik zou het leuk vinden als je op de gedachten in deze preek of in andere preken wilt reageren. Op de vaste pagina’s Preken vind je overzichten van alle op dit weblog gepubliceerde preken, die je vervolgens elk afzonderlijk kunt aanklikken.

1 reactie »

  1. dankjewel Jan.
    Wat een heerlijke boodschap en ondanks de somberheid die vanuit deze wereld ons leven soms binnen waait; wat een mooi perspectief…. Geloof, hoop en liefde……. 2015 wordt een goed jaar….

    Harry Brouwer

    Reactie door hsbrouwer — januari 5, 2015 @ 10:01 pm | Beantwoorden


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: