Geloof in beweging

Artikelen

Artikelen over geloof in beweging

Het christelijk geloof is in beweging. Dat is natuurlijk voor alle religies altijd al het geval geweest, maar voor het christelijk geloof geldt dat in onze tijd in het bijzonder. Het christelijk geloof is van oudsher meer met het westerse cultuurgoed verbonden geweest dan met enig ander cultuurgoed. En juist nu is dat westerse cultuurgoed erg aan het veranderen en staat meer dan ooit open voor niet-westerse invloeden. Als dat doorzet zou het christelijk geloof ook wel eens drastisch kunnen gaan veranderen. Ik vind het een positieve zaak als christelijk geloven meer in het teken van de liefde en de beleving komt te staan dan in het teken van macht en controle. De mogelijkheden en kansen van zo’n nieuwe insteek wil ik onderzoeken, om te beginnen in preken, maar ook in artikelen en essays.

De artikelen die ik op mijn weblog ga plaatsen hebben een tweeledig karakter. In eerste instantie zullen ze een soort verbindingsschakel zijn tussen de verschillende bijbelboeken, waarover de preken gaan en waarin ik ook reacties zal verwerken. Verder een aantal artikelen over het vroege christendom. Deze zijn afgeleid van de discussies over het boek De DaVinci Code van Dan Brown, waaraan de gespreksgroep van de Protestantse Gemeente in Gasselte zich in het seizoen 2006 – 2007 heeft gewijd. Daarin gaat het name om onderwerpen – die Dan Brown heeft laten liggen – als de gnostiek, de oude concilies (Nicea 325, Constantinopel, 381, Chalcedon 456), de relatie jodendom – christendom, enz.

Net als bij de preken ga ik ook van de artikelen op deze pagina een inhoudsopgave bijhouden, waarop ze afzonderlijk zijn aan te klikken.

Inhoud

1 reactie »

  1. Jan !!!!! Wat super leuk !!!!!! we hebben natuurlijk al van alles afgedrukt ! Hier genieten we van.Dank je wel voor zoveel extra !

    liefs van ons en groeten aan je gezin.

    Reactie door klaas thea willemijn — juni 3, 2007 @ 5:26 pm | Beantwoorden


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: